Western Way | Ranchhästen
21999
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21999,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Bra på allt
American Quarter Horse

En bra ranchhäst skall klara det mesta. Ta sig fram i alla typer av terräng, genom vatten, snårig skog och öppna fält. Man måste kunna kasta lasso från den och släpa saker efter den. Den skall kunna stå uppbunden i ett träd eller staket, i timmar om det behövs. Dessutom behöver den ha ”cowsense” för att kunna driva och hantera boskap på ett bra sätt. Cowsense är en vallningsinstingt som kan jämföras med en border collies när det gäller att driva och hantera får.

 

Hästen blir tillsammans med sin ryttare ett oslagbart team. I vissa situationer är hästen duktigare än ryttaren på att fatta de rätta besluten, inbland är ryttaren bättre.

Idag är quarterhästen, The Amerikan Quarterhorse, den dominerande hästen på rancher i USA. Det är också världens mest förekommande hästras med det största avelsregistret.

Quarterhästens historia börjar under koloniseringen av Amerika under slutet av 1500-talet. Ett stort antal hästar fördes från Europa med kolonisatörerna bland annat spanska hästar men även berberhästaroch arabiska fullblod som det fanns gott om i södra Europa under den här tiden. Dessa hästar utgjorde utgångsmaterial för många av de äldre amerikanska hästraserna. Engelska importer som korsades med ädla spansk-orientaliska hästar utgjorde sedan grunden till just Quarterhästen.

 

Quarterhästen är en lugn och stabil häst som kombinerar styrka med atletiska förmågor.  Rasen är snabb och kan starta nästan explosivt från stillastående till full galopp.

Rasen har fått sitt namn av att den är världens snabbaste häst på en  engelsk kvarts

mil (quartermile).

 

Mer om Er Dag Med Våra Hästar