Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/tranegarden.se/westernway.se/wordpress/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Western Way | Vaqueros & Buckaroos
Western Way | Vaqueros & Buckaroos
21922
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21922,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Den beridne boskapsherden
Vaqueros,Buckaroos & Cowboys

1519 ankrade Hernan Cortés sitt skepp Santa Maria och två systerskepp utanför Mexicos kust. Ombord på fartygen fanns bland annat sexton hästar. Det var de första hästarna på de amerikanska kontinenten. Två år senare, 1521, kom den första boskapen till Mexico. Spanjorerna var herremän, officerare, handelsmän, präster och godsägare. De arbetade inte. För att sköta hästar och boskap anställde man Mexicos ursprungsbefolkning. Och man gav dem titeln Vaqueros efter det spanska namnet på ko – Vaca.

 

Spanjorerna drog sig norrut upp genom Kalifornien och byggde missionsstationer längs hela vägen. I Kalifornien utvecklades Vaquerons färdigheter till ”The California Style”. Här startade också ”The Cowbusiness”. Spanjorens var de första som brännmärkte kor och hästar och de första som använde lasso. Till en början utgjorde försäljningen av talg och hudar till gruvindustrin de största inkomsterna.

 

Under de närmaste två hundra åren drog sig människor och boskap  norrut och österut. Väster om Klippiga Bergen förvandlades Vaqueron till en Buckaroo. I Texas och öster om Klippiga bergen förvandlades Vaqueron till en Cowboy. Mellan dessa tre kulturer skiljer det sig i kläder, utrustning och arbetsmetoder utifrån de praktiska och geografiska förutsättningarna.

 

I de högt belägna svala ökenområdena nordväst om Klippiga Bergen ligger the Great Basin. Området som omfattar norra Nevada, nordöstra Kalifornien, sydöstra Oregon, sydvästra Idaho och nordvästra Utah är hemorten för en Buckaroo.

En Buckaroo bär en bred filthatt, boots med hög klack och höga skaft. Skjorta av bomull, jeans, och bomullsväst. Och runt halsen en halsduk av silke – en wild rag. Benen skyddas av ett par chinks av läder.

Det 60 fot långa lassot (dubbelt så långt som det en Texascowboy använder) är fastsatt på en sadel med stort sadelhorn och högt bakvalv. Bett, sporrar och huvudlag är ofta utsmyckat med silver och ornament.

 

Efter amerikanska inbördeskrigets slut 1865 kulminerade boskapsdriften. Behovet av kött i östra Nordamerika drev fram de enorma boskapslederna från Texas och norrut till järnvägsknutar i Colorado, Kansas och Missouri för att sedan skeppas österut med järnväg. Målet kunde också vara andra uppfödare i Montana, Wyoming och Dakota.

Mer än fem miljoner lunghorns drevs längs boskapslederna av 3500 cowboys mellan 1866 till mitten på 1885.

 

Än idag arbetar cowboys och buckaroos med att hantera boskap från häst. På mindre familjerancher och stora rancher med många anställda.

Dom kanske inte synas från motorvägen – men de finns där ute.

 

Mer om Er Dag i Cowboyland